תמ"א 38 – פיתרון לחוסר מימון מהדיירים

תמ"א 38 קיבלה תוקף בשנת 2005. תוכנית זו היא תוכנית מתאר ארצית מספר 38 ומטרתה חיזוק מבנים נגד רעידות אדמה אשר. מבנים אלו הם לרוב מבנים רעועים שנבנו לפני שנות ה – 80 ונמצאים כל רגע בסכנת התמוטטות. מכיוון שהממשלה הבינה שבעלי דירות לא יוציאו מכיסם את הסכום הדרוש לחיזוק הבניין, החליטו לאפשר ליזמים לחזק את הבניין כנגד רעידות אדמה ובתמורה לכך היזם יקבל זכויות בניה על גג הבניין אשר בעזרתם יוכל לממן את השיפוץ. לאורך השנים חוקקו תיקונים לתמ"א 38 שחלקם אף הגדילו את האופן שבו ניתן לממש את זכויות הבניה הן לדיירי הבניין והן ליזם. היום, בשנת 2012 קיבל תוקף תיקון מספר 3 לתמ"א 38 אשר מאפשר תוספת של 2 קומות וחצי לבניינים במסגרת התמ"א 38. אין ספק שהתמ"א 38 הוא בהחלט אחד הרעיונות המבריקים לשיפור איכות הבנייה בישראל ומיגון התושבים מפני רעש אדמה.

תמ"א 38 – הקשיים

תמ"א 38 נתקלה בקשיים לא מעטים מאז שקיבלה תוקף. שר הפנים הודה כי תמ"א 38 נחלה כישלון "היה ברור מלכתחילה כי תמ"א 38 לא תהווה תמריץ מספיק לכיסוי ההשקעה הכלכלית בחיזוק המבנים בכל מקום בארץ" כך טען השר ב 2010. המאבק על הגדלת זכויות הבנייה של התמ"א 38 התעכב עקב מספר מחלוקות כמו למשל בין משרד הבינוי והשיכון ובין משרד הפנים. מאבק זה גרם להתעכבות של תוכניות להצלת חיים. משרד הבינוי והשיכון תמיד היה תומך נלהב בתמ"א 38 וקרא להגדיל את זכויות הבנייה ליזמים בעזרת תוספת של שתי קומות וחצי. לעומת זאת משרד הפנים מציב התנגדות בשיקולים משלו. עושה הרושם שתוכנית תמ"א 38 אשר מסייעת להציל הרבה נפשות, תצא לפועל בהילוך גבוה רק אחרי איזה אסון. במשרדי הממשלה מבינים תמיד אחרי ולא לפני. למרות זאת ישנן עיריות אשר עשו והרחיבו כדוגמת רמת-גן אשר חוקקה תב"ע (תוכנית בניין עיר) נקודתית לכל העיר אשר מקנה תוספת של עוד קומה מלבד הקומה אשר התמ"א 38 ונותנת בכך תמריץ טוב לקבלנים לבצע תמ"א 38 ברשויות שלהם.

תמ"א 38 – הערים הנועדות לפורענות

חשוב לדעת שמלבד זאת שהתמ"א 38 משפרת את איכות חייהם של המון תושבים ללא עלות מצידם, תמ"א 38 היא תכנית חרום חשובה, אפילו שהיא לא נמצאת במרכז החדשות. במקרה של רעידת אדמה היא תהיה במרכז החדשות ועשרות אלפי בניינים כיום בסכנה עד שהממשלה לא תעשה ותפעל במרץ ליישומה. הערים המועדות לפורענות, לסכנת הרס ואסון אשר זקוקות בדחיפות לתמ"א 38 הן בית שאן, טבריה וקריית שמונה. בגלל מיקום ערים אלו על השבר הסורי אפריקאי, ללא תמ"א 38 קריסת המבנים בערים אלו במקרה של רעידת אדמה תהיה גדולה מאד משאר חלקי הארץ. הבעיה בערים אלו שבמסגרת התמריצים אשר מוקנים היום ליזמים, תמ"א 38 לא מהווה כדאיות כלכלית, מכיוון שערך הקרקע נמוך מאד ומחיר הדירות נמוך בהתאם. מכאן שתמ"א 38 מהווה תמריץ עסקי רק לערים שבהם ערך הקרקע גבוה ויזמים יגיעו לכדאיות כלכלית. רק תכנית כלכלית של הממשלה תוכל לסייע לשיקום מבנים אלו.

תמ"א 38 – פיתרון לפריפריות

סביר להניח שתמ"א 38 אינו כלכלי באזורים בעלי ערך נמוך, אך בהחלט מימון ממשלתי חלקי לקבלנים אשר בונים באזורים אלו ולא מגיעים לרווחיות עשוי לקדם פרויקטים אלו. אסור להזניח ערים אלו היושבות על השבר הסורי האפריקאי. להזכירכם רעש האדמה ב 1927 פגע קשה בעיר צפת , טבריה ושכם.